Grafische kaart tekorten

 

In 2020 begonnen de grote tekorten aan de wereldwijde voorraad videokaarten. PC gamen is nog nooit zo populair geweest. Dat kunnen we vooral goed zien aan de cijfers van Steam. Van alle PC games heeft Steam een marktaandeel van 75% en hun cijfers zijn een zeer goede indicatie van de markt.

 

In 2020 verkocht Steam 21% meer games tegenover 2019 en werd er 50% meer uren aan games gespeeld (ook dankzij de Covid-19 lockdown).

Steamworks Development – Steam – 2020 Year in Review.

 

Voor de enthousiaste gamers is er echter een zeer groot probleem. Het belangrijkste onderdeel van de PC voor gamen is de videokaart, en deze zijn nog nooit zo schaars geweest. De afgelopen 6 maanden zijn de voorraden zo dramatisch geweest en de vraag zo hoog dat de prijzen in sommige gevallen zijn verdubbelt. De echte high-end gamers legden in 2020 wel €2000+ neer voor een videokaart die volgens de fabrikant €1000 moet kosten. De huidige prijzen zijn gelukkig op het moment aan het zakken.

Tweakers. (z.d.). EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 Ultra Gaming – Prijzen.

 

Wat gaat er mis?

De tekorten komen door een aantal factoren. Voor de high-end gamer is high-end hardware nodig en met de release van de nieuwe Nvidia 3000 series videokaarten zijn een zeer grote verbetering over de vorige 2000 series generatie. De verbetering zijn zo goed (soms wel meer dan 50%) dat de zwaarste games die voorheen niet soepel draaide, nu gemakkelijk op de hoogste instellingen gespeeld konden worden. Dit wordt vooral gemerkt in de nieuwe generatie games die nieuwe technieken gebruiken zoals Raytracing.

De zwaar verbeterde prestaties verhoogde de vraag significant, maar er zijn lang niet genoeg kaarten geproduceerd. Vroeg in 2020 konden veel Chinese videokaart fabrieken niet of nauwelijks kaarten produceren wegens de uitbraak van het Covid-19 virus.

 

Deze verbeterde prestaties zijn ook zeer lucratief voor Crypto Miners. Veel grote mining bedrijven en organisaties reserveerde massaal grote hoeveelheden kaarten. Nvidia heeft ook tot de grote teleurstelling van gamers, standaard een grote hoeveelheid kaarten gereserveerd voor miners omdat Nvidia hier meer omzet mee kan behalen.

 

Over de hele wereld ontstonden gigantische vertragingen in de levertijden van videokaarten en vooral in landen waar de maatregelen tegen Covid-19 soepel waren stonden mensen wekenlang in de rij om een kaart te kunnen bemachtigen.

 

Zelfs toen winkels eindelijk een paar kaarten op voorraad kregen, konden gamers deze kaarten niet kopen. Op grote schaal waren zogenaamde “scalpers” actief die met behulp van geautomatiseerde koopsystemen of “bots” alle kaarten opkochten zodra deze beschikbaar werden. Zodra er een kaart beschikbaar komt koopt een bot deze binnen enkele milliseconden. Deze scalpers verkopen de kaarten vervolgens door een verhoogde prijs.

Kan, M. (2020, 9 oktober). Inside the Pandemic’s Biggest Cash Cow: Scalper Bot Networks. PCMAG.

 

Gaat de situatie verbeteren?

Inmiddels zijn de meeste fabrieken weer op volle toeren aan het draaien voor Nvidia en hun concurrent AMD. Het probleem is echter dat er nu een grote achterstand is opgebouwd van vervulde bestellingen en de vraag blijft ook alsmaar stijgen. Zowel Nvidia als AMD hebben al aangegeven dat ze simpelweg niet genoeg kaarten kunnen produceren en dit zal waarschijnlijk aanhouden tot Q2 (de zomer) of zelfs langer. Beide producenten hebben ook al aangegeven dat ze hun productie capaciteit hebben vergroot.

 

AMD heeft onlangs ook weer nieuwe kaarten geïntroduceerd binnen hun 6000 serie, voor deze kaarten was het eigenlijk meteen hetzelfde verhaal. Ze waren binnen enkele seconden direct niet meer leverbaar.

 

YourBuild

Wij hebben ook last gehad van de tekorten. Het is de laatste twee maanden al heel stuk beter geworden maar we kunnen momenteel nog steeds niet alles aanbieden dat we zouden willen. We zijn elke dag actief geweest en in contact gebleven met onze leveranciers waardoor we eind 2020 tot nu redelijk consequent 3000 series kaarten van Nvidia kunnen bemachtigen.

 

Klik hier om een PC met een RTX 3000 kaart samen te stellen.